huidklachten

Rosacea

Rosacea is een chronische inflammatoire (ontstekingsbron) huidaandoening, en als je rode vlekken in je gezicht, nek, hals hebt is het hoogstwaarschijnlijk Rosacea. Rosacea is een frequent voorkomende chronische huidaandoening, met als belangrijkste symptomen: een brandend of tintelend gevoel in het gezicht, een erythemateuze uitslag (rode vlekken) in het gezicht vooral de wangen, neus, kin, voorhoofd of oogleden. De kleine zichtbare bloedvaten onder de huid noemt men 'couperose' (adertjes op de wangen). Rosacea heeft een progressief verloop en indien onbehandeld, wordt het steeds erger. Maar ook ondanks een behandeling komt het steeds terug. Rosacea kan overslaan op de ogen en ontstekingsreacties veroorzaken.

Waardoor wordt Rosacea veroorzaakt?

De precieze oorzaak van Rosacea is nog niet bekend, maar er zijn bepaalde factoren die ervoor zorgen dat de aandoening verergert. Dit worden wel 'triggers' genoemd. Hete voeding en drank, emoties en sterk gekruid voedsel en alcohol, kunnen aanleiding geven tot flushes. (blozen) Andere factoren die Rosacea mogelijk kunnen verergeren zijn blootstelling aan hoge of lage temperaturen en weersomstandigheden, wind en zonlichtexpositie. (klimaatfactoren)
Lichamelijke oefeningen of inspanning met een hoge intensiteit kunnen ook tot verergering van de klachten zorgen.
Het eten van gekruid voedsel, hierdoor verwijden bloedvaatjes zich.
Alcoholconsumptie heeft hetzelfde effect op de bloedvaten.
Bij sommige mensen kan het eten van verzadigde vetten, veel koolhydraten, suikers, koffie en chocolade de klachten verergeren of doen ontstaan.
Vaatverwijdende medicijnen verergeren Rosacea evenals het gebruik van corticosteroÔden.
(CorticosteroÔden zijn een chemische variant van het lichaamseigen bijnier-schorshormoon, deze groep van stoffen onderdrukt diverse lichamelijke reacties bij ontstekingen en infecties)

Wat zijn de symptomen van Rosacea?

Meestal begint Rosacea heel onschuldig in de vorm van snel blozen, maar dan dienen zich de eerste onmiskenbare symptomen aan: vurige blossen, zichtbare bloedvaatjes en een onaangename tinteling in het gelaat.

Rosacea kenmerkt zich door een rode huid, blozen (flushes), teleangiŽctasieŽn (couperose, er zijn dan kleine zichtbare bloedvaten onder de huid zichtbaar) tot papulopustels (puistjes), furunkels (huidabcessen) en cysten. Bij rosacea zijn er geen comedonen (mee-eters), zoals bij acne wel het geval is. De patiŽnt kan last hebben van een brandend of tintelend gevoel in het gezicht.

Rosacea komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Mannen hebben vaak ernstigere symptomen. Vaak hebben mensen met Rosacea een lichte huid, de ziekte komt zelden voor bij mensen met een donkere huidskleur. Het treft meestal mensen tussen 30 en 60 jaar oud.
Voorts blijkt dat migraine bij relatief veel patiŽnten met Rosacea voorkomt. Ruim de helft van de Rosacea patiŽnten heeft ook last van branderig of zanderig gevoel in de ogen.

Bij ongeveer de helft van de patiŽnten treden er complicaties aan de ogen op, zoals blefaritis (ontsteking van de ooglidrand), conjunctivitis (bindvliesontsteking), iritis (ontsteking van de iris, regenboogvlies) of keratitis (ontsteking van het hoornvlies).

Rhinophyma, ook wel 'bloemkoolneus', 'knobbelneus' of het 'rode neussyndroom' genoemd, in feite alleen optredend bij oudere mannen, wordt als een variant van Rosacea beschouwd.

Hoe wordt Rosacea behandeld?

Rosacea kan niet worden genezen, maar wel onder controle kan worden gehouden. Allereerst is het van belang om uitlokkende factoren voor flushes te vermijden, door het vermijden van hete voeding en drank, alcohol en sterk gekruid voedsel. Voorts beschermen of het mijden van hete of koude omgevingstemperatuur en de blootstelling aan wind of zonlicht.

Afhankelijk van de uitgebreidheid en de klachten, kan men overgaan tot het lokaal aanbrengen van zalf (metronidazol in niet-vette basis). Bij ernstige verschijnselen kan een antibioticum worden voorgeschreven in lotionvorm en/of gel (Rozex).

Behandeling met tabletten of capsules

Dit wordt gegeven als de plaatselijke behandeling niet voldoende werkt en bij zeer acute vormen met veel zwelling en puistjes ( tetracycline, doxycycline, minocycline). Behandeling met deze antibiotica moet langdurig geschieden (zeker 1 of 2 maanden en eventueel nog langer). Als deze middelen niet werken kan de huidarts roaccutane voorschrijven, dit middel heeft echter veel bijwerkingen.

Veel mensen verdragen cosmetica en huidverzorgingsproducten slecht. Er ontstaan ontstekingsreacties en de huid gaat branden en erg pijnlijk worden.

De vaatafwijkingen kunnen bijvoorbeeld behandeld worden met pulsed-dye laser. Een plastisch chirurg of dermatoloog kan onooglijke bloedvaatjes verwijderen met cosmetische operatietechnieken, waarbij laser of een elektrische naald wordt gebruikt. Overtollig huidweefsel kan worden weggenomen door middel van operatieve verwijdering, dermabrasie, (dermabrasie wordt vooral toegepast voor het verwijderen van tatoeages, rimpels en littekentjes. Bij oppervlakkige, niet te diepe littekens is het resultaat het beste.)† elektro-chirurgie of lasertherapie.

Wat kan je zelf doen?

Zorg dat je de huid niet irriteert, wrijf de huid niet ruw met een washand en handdoek, maar dep voorzichtig. Make-up wordt niet altijd goed verdragen. Vermijd zoveel mogelijk koude, gure wind, te veel zonneschijn en rokerige ruimtes en beperk het gebruik van sterke kruiden en alcohol. Let ook op de voeding, gebruik geen chocolade en koffie en beperk de hoeveelheid suikers, koolhydraten en verzadigde vetten. Gebruik ook geen corticosteroÔden in crŤmes ter plaatse, dit doet meer kwaad dan goed! Ga op onderzoek uit want niet iedereen heeft de zelfde recatiestarters. Probeer eens een dagboek bij van de aanvallen zelf en wat eraan voorafging bij te houden.

Afkoelen! Als warmte bij u het struikelblok is, houd de temperatuur in huis dan aan de lage kant en ga luchtig gekleed. Neem warme (geen hete) douches, neem regelmatig slokjes ijskoud water en bewaar uw vochtinbrengende crŤme of lotion in de koelkast, zodat deze uw gezicht bij het opbrengen afkoelt.

Mijd de lokale acnemiddelen. De meeste medicatie voor acne bij tieners (acne vulgaris) werkt niet bij Rosacea en maakt het alleen maar erger. Acne wordt veroorzaakt door hormonen en bacteriŽn; Rosacea is een vaatstoornis en is dus heel wat anders.
Probeer het eens met koudwater-kompressen. Houd bij een aanval 10 minuten lang een natte koude doek tegen het gezicht gedrukt. hierdoor vernauwen de bloedvaten.

Vermijd middelen die vaatverwijding veroorzaken, zoals kruidig voedsel en alcohol. Roken iriteert de huid en is ook een belangrijke trigger. Stop met roken en ga rokerige ruimtes uit de weg. Vermijd irritatie van de huid door door bijvoorbeeld extreme koude, gure wind en blootstelling aan zonlicht te voorkomen. Vermijd bij de verzorging van de huid potentiŽle huidirriterende middelen, douche niet te heet, was het gezicht altijd met handwarm water, gebruik geen (ruw) washandje en dep het gezicht voorzichtig droog, vooral niet wrijven.


Lees meer over: