huidklachten

Puistjes

Een puistje is een kleine ontsteking met een wit kopje erop dit kan dan gaan om een ontsteking van een talgkliertje of een haarzakje van de huid. Hoe voorkom je ze en hoe kom je er vanaf? Puistjes zitten vaak op de armen, de rug, de hals, borst en het gezicht. Wanneer je ze wel hebt komen ze meestal opzetten op een leeftijd waarop je je al zo onzeker kunt voelen: de pubertijd. Maar ook ouderen kunnen er nog hinder van ondervinden. Waarom krijgen we ze, wat kunnen we er tegen doen en waarom krijgt de één ze wel en de ander niet?

Waarom komen puistjes vaak op tijdens de pubertijd?

Puistjes in de pubertijd ontstaan door hormonale veranderingen. Je talgklieren groeien en worden actiever en ze gaan dan je huid verstoppen. Maar ook vuil en dode huidcellen kunnen de veroorzakers zijn. Meisjes krijgen vaak vlak voor ze ongesteld zijn meer last van puistjes en tijdens de menstruatie wordt het weer wat minder.

Hoe kun je puistjes voorkomen?

Verzorg je huid goed, houd het schoon. Reinig je huid met water en/of een reinigingslotion.
Verschoon regelmatig je beddengoed.
Zorg voor voldoende ontspanning en nachtrust en probeer stress voorkomen.
Probeer hormonale schommelingen te voorkomen, raadpleeg de huisarts! Voor de meisjes: zorg voor een regelmatig gebruik van de anticonceptiepil of vraag de dokter naar een andere anticonceptiepil als je veel last van puistjes hebt. En voor de jongens zorg dat je scheerapparaat telkens na gebruik ontsmet wordt met wat alcohol.

Fabeltjes over puistjes.

Wat je eet maakt niet uit. Het is niet zo dat bepaalde voedingsmiddelen puistjes verergeren. Wel is het zo dat iemand een allergie kan hebben voor een voedingsmiddel wat de puistjes kan verergeren.

Puistjes krijgen door chocolade

Er is geen verband tussen acne en chocolade Er zijn een aantal onderzoeken geweest op het gebied van puistjes, chocolade en ander voedsel. In 2007 vond er een nieuw onderzoek plaats over acne en chocolade. Deze werd gehouden door ‘American Academy of Dermatology’. Uit dat onderzoek is gebleken dat het niet nodig is om mensen die last hebben van puistjes of acne een dieet voor te zetten. Wel blijkt dat het verstandig is om goed en gezond te eten, omdat dit goed voor de huid is. Daarnaast voorkom je er hart- en vaatziekten mee. Chocolade mag je best nemen en hier zul je geen puistjes van krijgen. Chocolade kan soms zelfs goed voor je zijn.

Verzorgingsproducten bij puistjes

Bij drogisterijen zijn tal van verzorgingsproducten te koop om jeugdpuistjes te voorkomen, bestrijden en behandelen. Bij de meeste van deze verzorgingsproducten draait het om het schoonhouden van de huid en poriën, zuivering van de talgklieren, verminderen van de talgproductie, doen uitdrogen van bestaande puistjes en voorkomen van littekens.

Zalf

Benzoylperioxide. Deze zalf verweekt de bovenste huidlaag en vermindert overmatige groei ervan. Het voorkomt dat de poriën verstopt raken.

Vaak zijn het vrij dure producten en ook hiervoor geldt: wat bij de één wel werkt, werkt bij de ander niet. Het blijft een kwestie van uitproberen wat voor jouw huid de beste behandelmethode is. Geef de middelen ook de kans om hun werk te doen. Een onzuivere huid is meestal niet binnen een paar dagen verdwenen.

Huismiddeltjes

Ook kunt u producten met aloë-vera inzetten om de puistjes te bestrijden. Een ander middel wat u kunt inzetten is theeboomolie. Dit dient u driemaal daags op de puistjes te smeren. Wat u ook kunt doen is wat citroensap of azijn op de puistjes aanbrengen met een watje.

Iemand die last heeft van acne, zal het vaak genoeg te horen hebben gekregen: ‘Je moet tandpasta op je puistjes smeren. Dan gaat het prikken en dat helpt.’ Nooit doen! In tandpasta zit zeep, en zeep is juist een opwekker van puistjes. Het prikken dat je voelt, komt ook door de zeep. Dit is niet goed, maar juist erg slecht voor je huid. Daarnaast heet het niet voor niets tandpasta. Gebruik tandpasta voor je tanden, niet voor je acne.

Clerasil (en andere producten)

Het bekende merk Clerasil bevat zeep en is daarom helemaal niet goed voor je acne. Dermatologen raden het zelfs af Clerasil te gebruiken. Met andere producten moet je ook goed oppassen. Kijk altijd bij de ingrediënten wat erin zit en vertrouw niet zomaar ieder product. Als er zeep inzit, dan werkt het in ieder geval al niet.

Zon

Veel in de zon zijn kan helpen tegen je puistjes en acne. Dit klopt inderdaad. Het is goed voor je huid (niet te lang, anders verbrand je). Mensen met een zonneallergie moeten wel oppassen wanneer en hoelang ze in de zon komen.

Glijmiddel tegen jeugdpuistjes

Glijmiddel tegen jeugdpuistjes, helpt dat echt? In 2008 kwam het ineens in het nieuws: in Cambodja hadden vrouwen met puisten en pukkeltjes een wondermiddel ontdekt: door glijmiddel op hun gezicht te smeren waren ze binnen drie dagen van hun pukkeltjes en puistjes af. En, werkt het, glijmiddel tegen acne? Hoewel veel mensen het maar een raar idee vinden om glijmiddel op hun gezicht te smeren, zijn er ook in Nederland mensen die glijmiddel hebben uitgeprobeerd ter bestrijding van acne. Bij sommigen werkt het als een waar wondermiddel, anderen zijn teleurgesteld over de werking ervan. Dat is niet zo vreemd, als je bedenkt dat iedereen een andere huid heeft. Wat voor de één wel werkt, werkt voor de ander niet en andersom.

Mocht niets tegen de puistjes helpen, dan kunt u overwegen om contact op te nemen met een huisarts of een dermatoloog, afhankelijk van de ernst van de puistjes.

Wachten

Wachten tot je puistjes weg zijn is de beste manier om er vanaf te komen. Dit is geen fabel. En dit is niet leuk, maar wel de beste manier. Wanneer dit wachten niet echt helpt en je maar acne of puistjes blijft houden, is het verstandiger je huisarts in te schakelen. Hij of zij kan je een recept geven voor goede middelen die ook echt werken. En dat is een stuk veiliger dan de huis, tuin en keukenmiddelen.


Lees meer over: