huidklachten

Littekens

Littekens ontstaan wanneer de huid zich hersteld na een huidbeschadiging als gevolg van een ongeluk, operatie of een huidziekte. Ze zijn een natuurlijk onderdeel van het genezingsproces van de huid. Littekens verschijnen als de wond geneest en de huid herstelt. Hoe meer de huid beschadigd is, des te langer het duurt om te genezen en des te groter is de kans op een zichtbaar litteken. Littekens kunnen niet alleen ontsierend zijn, ook pijn, jeuk en verkleuring zijn vaak genoemde klachten.

Behandelen en voorkomen van littekens

Zichtbare, maar ook minder zichtbare littekens, kunnen soms een negatief effect hebben op je zelfvertrouwen. Bestaande littekens tot ongeveer 2 jaar oud kunnen nog goed behandeld worden. Het is echter beter om een litteken zoveel mogelijk te voorkomen, door direct na een operatie nadat de wond gesloten is met de behandeling te beginnen, voordat daadwerkelijk een litteken ontstaat.

Littekenweefsel

Wanneer het genezingsproces goed verloopt, zal het litteken vervlakken, de roodheid verdwijnen en het litteken uiteindelijk vervagen.

Wat zijn klachten bij littekens

Het litteken wordt groter, dikker of hoger
Er is sprake van jeuk, pijn of irritatie van het litteken.
De rode/donkere kleur gaat niet weg en het litteken vlakt niet af.
Het litteken belemmert het bewegen van een bepaald gewricht.

Wat zijn de risicofactoren voor littekenvorming

Als een wond ontstaat heb je kans op een litteken. Het risico op littekens na een operatie kan oplopen tot ongeveer 68%. Bij een brandwond kan dit zelfs oplopen tot 91%. Een aantal factoren, die van invloed op littekenvorming zijn:
- de leeftijd
- genetische factoren
- de plaats op het lichaam
- de oorzaak van de wond
- wondinfectie of complicaties

Leeftijd

Bij ouderen geneest de huid langzamer terwijl een jonge huid de neiging heeft ‘te veel' te genezen, waardoor er grotere, dikkere littekens worden gevormd.

Genetische factoren

Het huidtype: Mensen met een donker getinte huid hebben veel pigment en krijgen eerder abnormale littekens.

Wondinfectie of complicaties

Een wondinfectie of complicaties verstoren het genezingsproces.

Soorten littekens

Rijp
Onrijp
Hypertrofisch
Keloïd
Atrofisch

Rijp litteken

Een lichtgekleurd, litteken dat is uitgerijpt. Het litteken zal niet meer veranderen of vervagen.

Onrijp litteken

Een rood, soms jeukend of pijnlijk, licht verheven litteken. Deze littekens zijn niet uitgerijpt en kunnen nog vervlakken en minder zichtbare littekens worden. Dit litteken is gewoonlijk rood, dik en gezwollen en kan pijnlijk zijn of jeuken.

Hypertrofisch litteken

Oorspronkelijke verwonding. Een hypertrofisch litteken ontstaat gewoonlijk binnen enkele weken na de verwonding en kan snel in grootte toenemen, maar na chirurgische ingrepen in het gezicht genezen deze vaak zeer fraai.

Keloïd litteken

Het litteken ziet er vaak rood uit of is donkerder van kleur dan de omliggende huid. Een woekering van littekenweefsel en ligt dik, en onregelmatig op de huid.

Atrofisch litteken

Dit soort litteken is gewoonlijk een kleine, ronde holte die beneden het oppervlak van de omringende huid ligt.

Littekencrèmes

Vitamine E en uienextract kunnen de littekens zelfs verergeren, doordat de huid zichzelf niet goed kan herstellen.

Acne littekens

Acne littekens zitten vaak diep in de huid en zien er uit als kleine putjes.

Laserbehandeling

Een laserbehandeling om littekens is een nieuwe behandeling die nog in ontwikkeling is. Soms is het niet mogelijk voor mensen met een donkere huidskleur. Ook mensen met huidziekten zoals psoriasis en dermatitis komen soms niet in aanmerking voor een laserbehandeling. De laser verwijdert een dun laagje van het litteken waardoor er een natuurlijke huid tevoorschijn komt. Vaak vindt de behandeling onder lokale verdoving plaats en mag de patiënt dezelfde dag nog naar huis.

Dermabrasie

Hiermee worden oneffenheden en littekens gladder gemaakt.

Collageen injecties

Zijn effectief bewezen bij atrofische littekens, die verlaagd zijn. Helaas heeft de injectie een tijdelijk effect en moet de behandeling vaak herhaald worden.

Steroïde injecties

Bij deze behandeling worden injecties met steroïden ingespoten in het litteken. Dit is mogelijk bij hypertrofische en atrofische littekens.

Siliconen

Siliconen kunnen in verschillende vormen aangebracht worden. Een siliconenpleister kan een hypertrofisch litteken verlagen.

Verschillende populaire littekencrèmes

Bio-Oil claimt onder andere littekens, huidstriemen en pigmentvlekken minder zichtbaar te maken.

Biodermal littekencrème

De werkzame stof in dit littekencrème is vitamine E. De werking van de littekencrème is daarom te betwijfelen.

Littekens vervagen en verwijderen

Hoe recenter het litteken, hoe gemakkelijker het zal verdwijnen. Ook oude littekens kunnen vervagen en uiteindelijk verdwijnen, al moet je hier wel minimum één jaar geduld voor hebben Bij een jong litteken van niet ouder dan 2 jaar zijn deze klachten vaak nog goed te behandelen.

Aloë Vera

Door Aloë Vera op een litteken te smeren, zal de huid zich tot zeven keer sneller herstellen. Het sap van de Aloë Vera moet je minimaal twee keer daags op de huid aanbrengen. Het laat zich ook goed mengen met onderstaande oliën en crèmes:

Arnica

Gebruik deze crème in combinatie met arnica gelules om het genezingsproces te versnellen. Arnica-crème is één van de beste middelen om nieuwe littekens en littekens met wild vlees te verwijderen en word dus veel gebruikt.

Emoe olie

De essentiële vetzuren van emoe olie dringen tot diep in de onderste lederhuid door om daar de huid van binnenuit te herstellen.

Vitamine E capsules

Vitamine E-olie is één van de oudste middelen om littekens te vervagen en te verwijderen. Kies bij voorkeur de capsules met vitamine E-olie en maak ze open alvorens ze in de huid in te masseren.

Massage en peeling tegen littekens

Deze massages mogen niet op open wonden gedaan worden. Doe deze massages ’s avonds aanbrengen twee à drie avonden masseren en één avond rust. Wrijf het litteken na de massage in met Aloë Vera.

Trucjes tegen littekens

Door recente littekens en wonden met uien in te wrijven, voorkom je dat er een overproductie van collageen zal plaatsvinden.

Slakkencrème

Slakkencrème is tegenwoordig bijzonder populair als het op het vervagen van littekens hebben een positief effect op littekens vanwege hun hydraterende eigenschappen.

Peeling

De meeste van deze peelings zijn vrij agressief en pijnlijk, maar hun effect is bewezen.

Methode Debussy

De combinatie van een zuigmassage met infrarood licht activeert de huidvernieuwing en dus ook de vervaging van littekens.

Velasmooth

Velasmooth combineert rolmassage met infrarood licht en bipolaire radiofrequentie. De nieuwe variatie Velashape voegt hier ook depressomassage aan toe.


Lees meer over: