huidklachten

Acne

Acne is een huidaandoening welke de meeste jongeren in de puberteit krijgen. Acne is het meest voorkomende huidprobleem bij tieners. Negen van de tien tieners worden ooit geconfronteerd met puistjes en acne. Deze acne wordt ook wel Acne Vulgaris genoemd. Acne is een aandoening aan de talgklieren op het lichaam. Meestal uit dit zich als puistjes en pukkels op het gezicht, maar ook op de rug, schouders, nek en hals kan het voorkomen. Meestal verdwijnen de acne problemen voor het 25e jaar.

Hoe ontstaat acne

Op de huid zitten ongeveer15 kleine talgklieren per vierkante centimeter welke huidsmeer produceren. Onder invloed van hormonen in de puberteit veranderd de huid waardoor de talgklieren groter worden en meer huidsmeer produceren. Het huidsmeer wordt afgevoerd naar buiten via de poriën naar de huid toe. De talg wordt dikker en is moeilijker naar buiten af te voeren.

Buiten dit zitten er ook bacteriën in de talkklier welke de talg omzetten in vrije vetzuren welke door de klier kunnen heendringen en ontstekingen kunnen veroorzaken. Daardoor kan men last van acne krijgen.

Acne bij volwassenen

Ongeveer 20 procent van alle mensen met acne volwassenen zijn volwassen. Bij hen bleef de acne ook in hun twintiger en dertiger jaren aanwezig.

Oorzaken van acne

Oestrogenen en progesteron (een vrouwelijk hormoon): deze hebben minder belang in tieneracne, maar spelen wel een grote rol in de ontwikkeling van volwassenenacne. Hormonen Testosteron (een mannelijk hormoon): komt zowel voor bij mannen als vrouwen.

Feiten over acne

Fabel: Acne droogt niet op door in de zon te zitten...
Fabel: Acne wordt niet veroorzaakt door vuil of het soort voedsel dat je eet...
Fabel: Acne verdwijnt niet als je er een beetje tandpasta op doet... (is zelfs een trigger door de zeepbestandsdelen die het bevat)

Acne, wat is er aan te doen

Wees voorzichtig met antirimpelcrème. Veel crèmes bevatten een hogere dosis vetstoffen om het droger worden van de huid tegengaan. Dit is niet geschikt voor een huid met acne. De poriën kunnen dan nog makkelijker verstopt raken en daardoor nog zichtbaarder worden.

Koop als volwassen vrouw geen producten tegen acne die voor jongeren bedoeld zijn. Deze zijn te agressief voor de ouder wordende huid. Diverse crèmes bevatten milde antibacteriologsiche stoffen die de puistjes indrogen en de bacteriën afremmen, maar ook voldoende vochtbinders. Ga vooral niet scrubben met korreltjescrème. Een acnegevoelige huid is bijna altijd vocht arm. Peelingcrèmes op basis van milde fruitzuren zijn wel goed.

De schoonheidsspecialiste

Van een regelmatig bezoek aan de schoonheidsspecialiste kan de huid echt opknappen. Een schoonheidsspecialiste is er niet alleen heel goed in om de huid milder en goed schoon te maken en te houden, maar ook om de poriën te ontstoppen en de huid te kalmeren.

De dermatoloog

Als je heel erg last hebt van acne kan je beter direct naar de huisarts gaan voor een medicijn of een medicinale crème. Daardoor kan de acne langdurig onderdrukt worden en de acne kan er van over gaan. Als je voorgoed van je acne af wilt is een laserbehandeling of een chemische peeling een optie.

Er zijn ook geschikte crèmes op basis van vitamines A-zuur, of de stoffen adapalene en tazarotene. Oestrogenen en progesteron (vrouwelijk hormoon): deze hebben minder belang in tieneracne, maar spelen wel een grote rol in de ontwikkeling van volwassen-acne.

Een oorzaak van acne kan stress zijn

Wanneer we worden blootgesteld aan stressvolle situaties, wordt ons zenuwstelsel geactiveerd door onze hersenen. Een deel van deze reactie is hormonale vrijlating van onze bijnieren en vettige afscheidingen uit de talgklieren, die onder de huid liggen. Het zenuwstelsel stuurt op zijn beurt signalen door naar de rest van ons lichaam als onderdeel van de aangegane strijd of als een vluchtreactie. Deze hormonale vrijlating van onze bijnieren en de vettige afscheidingen uit de talgklieren, die poriën verstoppen, zijn belangrijke oorzaken van acne bij volwassenen. Hormonale onevenwichtigheden die zich voordoen tijdens de menstruatie of tijdens de zwangerschap kunnen de oorzaak zijn van acne.

Hoewel mannen natuurlijk niet menstrueren, gelooft men dat mannen een soortgelijke hormonale cyclus hebben als vrouwen. Cortisol staat bekend als het stresshormoon omdat het vrijkomt bij elke vorm van stress. De cafeïne in koffie en thee bevordert de productie van cortisol.

Roken en acne

Roken kan ook één van de oorzaken kan zijn van acne bij volwassenen. De toxinen die vrijkomen in sigarettenrook kunnen poriën verstoppen en de groei van bacteriën in deze poriën bevorderen.

Milieu

Als je huid (bijvoorbeeld door jouw werk) vaak blootgesteld aan hoge concentraties verontreinigende stoffen, irriterende stoffen of vochtigheid, dragen ook bij tot acne op latere leeftijd.

Puistjes uitknijpen

Knijp puistjes nooit uit met je vingers. De nagels kunnen je huid beschadigen het uitknijpen van puistjes of krabben verergerd de ontsteking en kan littekens tot gevolg hebben. Knijp een puistje uit met twee wattenstaafjes. Er komt pus uit en bloed. Dep met een tissue en lotion.

Behandeling acne

Reinig de huid met milde zeep en water, of gebruik liever een desinfecterende crème. Dep het voorzichtig droog om beschadiging te voorkomen. Lichte vormen van acne zijn te behandelen met lotions en crèmes die je bij de drogist of apotheker kunt kopen zonder recept.

Behandeling ernstige acne

De behandelingen kunnen het beste plaats vinden onder begeleiding van de een dermatoloog. In het geval van ernstige acne is er het gevaar van littekenuitbreiding, daarom zijn zware behandelmethoden geoorloofd onder begeleiding van een dermatoloog.

Tieneracne onder de loep genomen

De leeftijd waar acne opduikt bij tieners De meeste tieners worden geconfronteerd met acne vulgaris. Volwassenen vertonen een ander type van acne. De opkomst van acne wijst op de hormonale veranderingen die ze tijdens de pubertijd doorlopen. Tieneracne ontstaat rond de leeftijd vanaf 10 tot 13 jaar. Zowel beiden geslachten ontwikkelen tieneracne hoewel meisjes sneller acne kunnen ontwikkelen dan jongens. De meeste tieners ontgroeien acne op de leeftijd van 19 of 20 jaar maar het is mogelijk dat acne zich nog blijft manifesteren tot op latere leeftijd.

Soorten acne

De meest voorkomende vormen van acne zijn: Mee-eters en puistjes: deze komen het meeste voor bij tieners. Knobbeltjes, cysten, die pijnlijke en ontstoken wondjes veroorzaken. Negentig procent van de tieners ontwikkelen acne, dus ook volwassenen kennen het probleem. Dus praat erover met je ouders of met vrienden.


Lees meer over: